Wegende pallettruck

Weegsysteem in elektrische pallettrucks

Onze zusteronderneming Stimag heeft twaalf elektrische pallettrucks met een ingebouwd weegsysteem geleverd aan een klant in Frankrijk. Het weegsysteem is uitgebreid met een Bluetoothzender en -ontvanger. Hiermee kan de klant de weeggegevens draadloos in zijn computersysteem inlezen.

Loadcells in mobiel weegsysteem

Bij veel processen in de industrie is het belangrijk dat ze meetbaar gemaakt worden. Voor gewicht wordt er gebruik gemaakt van loadcells. Een loadcell, ook wel krachtopnemer genoemd, is een elektronische sensor die een belasting (massa), omzet in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt vervolgens weer omgezet in afleesbare waarden, zoals kilo’s of grammen. Een loadcell is een metalen blok dat onder druk van de massa vervormt. Deze vervorming is zeer klein Hoewel deze vervorming zeer gering is kan deze worden gemeten middels rekstrookjes die de elektrische weerstand van deze vervorming meten. De rekstrookjes zijn geplaatst in een zogenaamde brug van Wheatstone. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Weegcel
Bij verschillende temperaturen kunnen loadcells zich anders gedragen. Stekon levert loadcells die temperatuur gecompenseerd zijn. Met andere woorden, ze gedragen zich stabiel bij veranderende omstandigheden.

Toepassing

In een weegschaal worden meerdere loadcells aangesloten op een uitleesinstrument, meestal vier loadcells op de vier hoeken van het weegplateau. Op die manier worden de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het weegsysteem vergroot.
Neem dit voorbeeld: Stel je wilt een pallet wegen. Deze pallet wordt geplaatst op een grote plaat waaronder één loadcell is gemonteerd, in het midden. Dan kan deze loadcell schommelende resultaten geven. Wanneer er op elke hoek een loadcell geplaatst wordt, komt er een betrouwbaar gemiddelde uit. Zelfs wanneer de inhoud niet op de het midden van de pallet staat.
Een ander voordeel: er is minder kans op overbelasting. In een weegschaal die tot 2.000 kilo kan wegen worden meestal vier loadcells toegepast, elk met een capaciteit van 2.000 kilo. Dit betekent dus dat je er in theorie 8.000 kilo op zou kunnen zetten en dat is ook nodig, want een pallet van 2.000 kilo die er niet subtiel op geplaatst wordt veroorzaakt een zogenaamde piekbelasting, oftewel kortstondig een gewicht op de weegschaal van veel meer dan 2.000 kilo. Dus deze overbelasting kan eenvoudig worden opgevangen door de vier loadcells.

Soorten loadcells

De techniek van een stuk metaal dat vervormt wanneer er bepaalde krachten op worden uitgeoefend kan in meerdere uitvoeringen geleverd worden. Zo zijn er loadcells die trekkracht of drukkracht meten. In drukkracht opnemers zijn er bepaalde uitvoeringen leverbaar. Afschuifkracht opnemers bijvoorbeeld zijn beter bestand tegen zijwaartse belastingen. Single point loadcells zijn bedoeld om de druk via één punt te meten.

Geijkt, RVS en ATEX

Loadcells zijn er ook in verschillende uitvoeringen. Ze worden in verschillende materialen gemaakt, aluminium is licht en sterk, terwijl RVS meer geschikt is voor de voedingsmiddelenindustrie. Als u moet factureren op basis van het gewicht, ofwel u bepaalt een prijs op basis van wat u weegt met de loadcells, dan moet u geijkte componenten gebruiken. De klant moet er namelijk van op aan kunnen dat wat u weegt ook klopt met de werkelijkheid. Geijkte krachtopnemers worden volgens andere specificaties gemaakt en met een certificaat geleverd. Vaak moet nog wel de combinatie van loadcells en uitleesinstrument geijkt worden. Ook dit kunnen wij voor uw verzorgen.
Een compleet aparte groep vormen de ATEX loadcells, deze kunnen gebruikt worden in een explosiegevaarlijke ruimte. ATEX is afkomstig van de Franse woorden: ATmosphere EXplosible uit de Europese richtlijn. Sommige bedrijfs- of productieprocessen hebben een risico op explosies. Niet alleen de productie van munitie, maar bijvoorbeeld ook stofexplosies bij de productie van melkpoeder kunnen gevaar opleveren. Elektronische componenten en dus ook loadcells kunnen vonken en daarmee een explosie veroorzaken. Om dit te voorkomen levert Stekon speciale ATEX loadcells die voldoen aan de wetgeving op dit gebied.
Voordelen van een mobiel weegsysteem
Loadcells kunnen behalve in een vaste weegschaal ook worden toegepast in een mobiel weegsysteem. Mobiel wegen heeft meerdere voordelen;
Snelheid: door de pallet op de pakken en meteen te wegen bespaart u veel tijd. U hoeft niet meer naar een vaste weegschaal te rijden en extra handelingen te verrichten om het gewicht te kunnen bepalen.
Veiligheid: door vermindering van het aantal palletbewegingen wordt de kans op schade aanzienlijk verkleind.
Efficiëntie: De informatie over het gewicht is direct beschikbaar. Dit zorgt voor bijvoorbeeld een meer evenwichtige belading van vrachtwagens of zeecontainers.

Stekon als leverancier

Een voorbeeld van ons specialisme is deze case over elektropallet heftrucks.
Een klant in Frankrijk zocht een goede oplossing voor wegen in het logistieke proces met zo min mogelijk verstoring van dat proces. Om dat op te lossen werden twaalf elektropallet heftrucks voorzien van een weegsysteem. Het weegsysteem is uitgebreid met een Bluetoothzender en -ontvanger. Hiermee kan de klant de weeggegevens draadloos in zijn computersysteem inlezen.
STL-EL/R320 Pallettruck weegsysteem
Het Stimag pallettruck weegsysteem is geschikt voor elk soort type en merk elektropallettruck, stapelaar of reachtruck. Het systeem wordt geïntegreerd in de vorken van de elektrische pallettrucks. Voor dit systeem wordt er gebruik gemaakt van vier krachtopnemers met een meetbereik van 1.000 kg. Hierdoor is het systeem bestand tegen schokken en stoten die optreden tijdens het vervoer van de pallets. Het weegsysteem is uniek opgebouwd, hierdoor neemt de inrijdhoogte toe met maar 5 – 6 mm en blijven de trucks nog geheel geschikt voor het oppakken van pallets. Met dit weegsysteem is het mogelijk om te wegen waar u maar wilt. Hierdoor kunt u honderden euro’s per jaar besparen en beperkt u het aantal palletbewegingen.

Tijd en geld besparen

Met een ingebouwd weegsysteem bespaart u veel tijd en geld. Door de Bluetoothzender en -ontvanger bespaart u nog meer tijd, omdat de weeggegevens gelijk worden ingelezen in uw computersysteem. Dat onze klant in Frankrijk tevreden is met de aanschaf van de elektrische pallettrucks met het ingebouwde weegsysteem, blijkt uit een vervolgorder van nog 4 systemen die inmiddels is uitgevoerd.
Stekon heeft veel specifieke kennis en ervaring in huis als het gaat om de toepassing van loadcells. Wij leveren aan diverse industrieën. Door deze verscheidenheid aan opdrachten kunnen wij u altijd voorzien van een goed advies.
Stekon heeft loadcells voor ieder mobiel weegsysteem!